Prosta babka cytrynowa


 

Składniki:

5 jajek

szklanka oleju

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki ziemniaczanej

szklanka cukru

cukier waniliowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

sok i skórka z jednej cytryny


Wykonanie:

Jajka ubij na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj olej oraz przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. 

Dodaj wyciśnięty sok oraz otartą skórkę z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj.

Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto. Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz około 35 minut lub do suchego patyczka. 

Po upieczeniu możesz posypać cukrem pudrem lub polać polewą. 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Mini babeczki

Udka pieczone w piekarniku

Szybka przekąska z ciasta francuskiego