Ciasto ucierane z owocami
Składniki:
4 jajka
szklanka cukru
cukier waniliowy
szklanka oleju
szklanka kefiru lub mleka
3,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
3-4 jabłka
cukier puder
Wykonanie:
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj olej, kefir lub mleko oraz przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Dużą blachę o wymiarach 26x35 cm wyłóż papierem do pieczenia, wylej na nią ciasto. Na wierzchu połóż obrane i pokrojone w ósemki jabłka. Piecz 35-40 min w temperaturze 180 st.
Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.
Do ciasta możesz użyć dowolnych owoców, świeżych lub mrożonych, np. gruszek, śliwek, truskawek itp.
Komentarze
Prześlij komentarz