Babka czekoladowa z malinami
Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
0,5 szklanki mleka
0,5 kostki masła
100 g mlecznej czekolady
garść malin (świeżych lub mrożonych)
polewa:
100 g mlecznej czekolady
2 łyżki śmietany
Wykonanie:
Masło i czekoladę rozpuść. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj wystudzone masło i czekoladę, mleko oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Formę na babkę posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
Do foremki przelej połowę ciasta, ułóż maliny i zalej pozostałym ciastem. Piecz około 40 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 180 st.
Czekoladę ze śmietaną rozpuść w kąpieli wodnej i polej upieczoną wystudzoną babkę.
Komentarze
Prześlij komentarz