Babka czekoladowa z malinami

 


Składniki:

4 jajka

3/4 szklanki cukru

2 szklanki mąki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

0,5 szklanki mleka

0,5 kostki masła

100 g mlecznej czekolady

garść malin (świeżych lub mrożonych)

polewa:

100 g mlecznej czekolady

2 łyżki śmietany


Wykonanie:

Masło i czekoladę rozpuść. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj wystudzone masło i czekoladę, mleko oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Formę na babkę posmaruj masłem i posyp bułką tartą.

Do foremki przelej połowę ciasta, ułóż maliny i zalej pozostałym ciastem. Piecz około 40 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 180 st.

Czekoladę ze śmietaną rozpuść w kąpieli wodnej i polej upieczoną wystudzoną babkę. 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Mini babeczki

Udka pieczone w piekarniku

Szybka przekąska z ciasta francuskiego